Om Plumen

Lågenergilampan är en försummad, men inspirerande innovation. Plumen 001 är världens första formgivna lågenergilampa som är framtagen av Hulger i samarbete med Samuel Wilkinson.

Plumen fungerar precis som en vanlig högkvalitativ lågenergilampa, håller nere elräkningen och är samtidigt bättre för miljön. Den använder 80% mindre energi och håller åtta gånger längre än en vanlig glödlampa.

Trots detta tenderar vi att enbart köpa dem av en etisk plikt. För vissa är ljuset som de avger ett problem, för andra hur de ser ut. Båda kan lösas och svaret ligger troligtvis i konstruktionen.

Gör lampan attraktiv och folk kommer att spendera lite mer, få högre ljuskvalitet och en design som de kan uppskatta varje dag. Glasrör kan böjas till många olika former, så varför finns det tusentals tillverkare men endast tre modeller? Plumen syftar till att lösa detta problem.

Det är märkligt att lampan, ett objekt så förknippat med idéer, är nästan helt utan fantasi.

Den dynamiskt skulpterade formen är en antonym till den traditionella lågenergilampan. Istället för att gömma det kompakta lysröret bakom en tråkig fasad, är din Plumen 001 en lampa du vill ska synas där den lyser.

Utmärkelser

Plumen 001 tilldelades Brit Insurance Design år 2011, en ​​av världens högsta internationella designpriser. Den fick även det prestigefyllda Black PencilD&AD Awards samma år.

Lågenergilampan Plumen 001 har också erkänts av kända designutställningar runt om i världen, däribland Victoria & Albert Museum i London, finska Design Museum och Cooper Hewitt Collection i New York.

Två års garanti

Alla garantier på våra produkter lämnas av leverantörer och tillverkare. När du köper en Plumen från en av auktoriserade återförsäljare medföljer två års garanti från tillverkaren Hulger.

Skulle din Plumen, som inte används i kommersiellt syfte, gå sönder till följd av ett produktionsfel inom den utlovade garantiperioden ersätter Hulger dig med en ny eller likvärdig lampa.

Har du problem med din lågenergilampa ska du i första hand kontakta den butik du har köpt varan ifrån. Då en del e-handlare väljer att inte informera eller erbjuda en garanti, vilket du egentligen har rätt till, ber vi dig att före köp höra efter med återförsäljaren i fall det inte tydligt framgår att en garanti medföljer.

Du kan alltid kontakta oss på garanti@plumen.se vid eventuella garantifrågor. Glöm inte att uppge inköpsställe, inköpsdatum och antalet lampor ditt ärende gäller.

Hantering av en trasig lågenergilampa

Eftersom lågenergilampor innehåller små halter kvicksilver, är det relativt osannolikt att en trasig lampa ska medföra direkt hälsofara. Om lampan är hel kommer det inte ut något kvicksilver, men om den går sönder kan kvicksilvret läcka ut.

Enligt Europeiska unionens direktiv, Restriction of Hazardous Substances (RoHS), från 1 juli 2006 rör det sig om högst 5 mg kvicksilver. Ungefär lika mycket som i en bläckfläck från en kulspetspenna. För att sätta detta i perspektiv, innehöll gamla termometrar så mycket som 500 mg kvicksilver.

För att det ska vara hälsofarligt krävs det att du i ett oventilerat rum krossar många lampor på en och samma gång, vilket är relativt osannolikt. Av försiktighetsskäl råder vi dig att undvika exponering för gasformigt kvicksilver! Skulle du trots allt råka ta sönder en Plumen, följ följande instruktioner.

  • Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet genom att öppna fönster och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter.
  • Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong (använd inte dammsugare). Se till att lamprester inte kommer i kontakt med huden.
  • Torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en liten och fuktig trasa.
  • Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den till exempel med texten ”Kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”.
  • Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Återvinning av lågenergilampor

Lågenergilampor innehåller både avancerad elektronik och farliga kemikalier, bland annat små halter av kvicksilver. Din Plumen 001 lågenergilampa är märkt med en överkryssad soptunna på förpackningen, därför får varken Plumen 001 eller några andra lågenergilampor slängas bland vanliga hushållssopor.

Om din lågenergilampa har lyst sina sista dagar, ska du lämna in den till din kommunala återvinningsstation. Mer information om hur elektronikavfall hanteras i din kommun och vart du hittar din lokala återvinningscentral finns att läsa på http://www.sopor.nu/.

Vi kommer att dra dig i öronen om du skulle vara dum mot miljön! 😉

Vem är vi?

Vi som driver Plumen arbetar med digital marknadsföring och informationshemsidor genom Pavlic Affiliate. Vår intention är att hjälpa dig att hitta information om produkter från Hulger, vilket vi gör genom att bland annat samla relevant information om hembelysning på denna webbplats.